AKCE

AKCE

ŠVESTKY

Plody se konzumují syrové, konzervované mražením nebo kompotované, vyrábějí se z nich povidla, plní se jimiovocné knedlíky, buchty i koláče, suší se nebo se z nich po zkvašení vyrábí destilací slivovice.

svestky

CO ŠVESTKY OBSAHUJÍ PRO NAŠE ZDRAVÍ

Antokyany – látky, které chrání před rakovinou a nemocemi srdce zachycováním škodlivých volných radikálů. Draslík-strava bohatá na draslík má příznivý vliv na snížení krevního tlaku a omezuje také riziko tvorby ledvinových kamenů. Kvercetin – známý bojovník proti nebezpečným volných radikálů pomáhá předcházet rakovině spojené s působením estrogenů, zvláště nádorům prsu. Může také zabránit oxidaci „škodlivého“ LDL cholesterolu, procesu vedoucímu k srdečním onemocněním.
Kyselina chlorogenová – má silné antioxidační účinky. Vláknina – pomáhá trávit, usnadňuje vyprazdňování. Švestky mají vysoký obsah rozpustné vlákniny, která je dobrým lékem na zácpu a snižuje hladinu cholesterolu. Sorbitol – přirozeně se vyskytující sladidlo. Švestky mají nízký obsah vitamínů, s výjimkou vysokého obsahu vitamínu E a H. Značný význam mají ve švestkách minerální látky, hlavně draslík, hořčík, vápník a

další. Obsahují také pektiny a organické kyseliny.

ZAJÍMAVOST

Ve střední Evropě má pěstování švestky domácí dlouhou tradici a je známo mnoho jejích různých vyšlechtěných forem. Většinou se jedná o odrůdy krajovéh

o významu, např. Šlapanická švestka.

švestky

 RECEPTY

Tvarohové knedlíky se švestkami

Budete potřebovat švestky, 250 g měkkého tvarohu, vejce, 250 g polohrubé mouky, trochu mléka, špetku soli. Na posypání: měkký tvaroh, moučkový cukr a rozpuštěné máslo na přeliv.

Z mouky, tvarohu a vajíčka vypracujeme těsto. Přidáme trochu mléka a špetku soli. Do těsta balíme ovoce, vkládáme do vroucí vody (nezapomeňte odmíchat ode dna) a vaříme asi 10 minut. Hotové knedlíky posypeme měkkým tvarohem, cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem.

Švestková povidla

Švestky (asi 2,5 kilogramu) vypeckujeme, posypeme 350 g cukru, polijeme octem (1,5 dl) a uložíme na 12 hodin na chladné místo. Poté vaříme na mírném ohni v teflonovém kastrolu asi 4 až 5 hodin. Nemícháme! Když po odpaření tekutiny povidla začnou houstnout, dovaříme je za stálého míchání do husta a povidla nalijeme do sklenic

AgroBek © –2025